Tizedik hét - kedd

[Hegynapló]
Sokáig azt hittem, hogy a városi legenda műfaja csak legenda, de ha mégsem, akkor ilyesmi csak kisebb településeken születhet. Több városban is éltem már, de azok emberléptékűek voltak, ott valóban könnyen kaptak szárnyra a legendák és hamar körbe is értek.
Zs. könyvkötő műhelye is egy legenda, de ez igazi nagyvárosi. A műhely a szomszédos hegy tövében van, saját hegyemről lecsorogva pont belé ütközöm. Izgalmas eszközök, anyagok, súlyos mechanikus gépek és maga a Mester, aki persze nem úgy néz ki, mint egy mester, ez benne a legrejtélyesebb. Pedig érti a szakmát, tavaly saját szememmel láttam, amint a spanyol királynénak készített CD-tartó dobozt, gyönyörű motívumokkal, tehát egy valóságos udvari szállítóval van dolgunk! A doboz olyan jól sikerült, hogy őfelsége fő-főelőhallgatójának ki sem kellett vennie a lemezt, megszólalt a muzsika magától ott bent a dobozban! Aki nem hiszi, járjon utána!
A környékbeliek különös módon vonzódnak a műhelyhez, óvó szemmel figyelik Zs.-t a nagy kirakaton keresztül. A turistákat is bevonzza valami, bekukkantanak hozzá, vásárolnak apróságokat, dobozokat, könyvecskéket, de akármilyen kicsi is az a doboz, a műhely hangulata bőven belefér.
Én is vettem ma egy dobozkát és egy noteszt, amit majd egy elsőáldozó kislánynak fogok adni.

9 megjegyzés:

  1. Fluorszkáló Idegen2010. május 4. 23:20

    Mitől specifikusan nagyvárosi ez a legenda, kedves Saját Levében? Hány bújtatott kisvárosból áll egy nagy? Hány községből? Hány egyutcás faluból épül fel egy metropolisz? A CD-tartó viszont tuti.
    - ¡Es increible! - kiáltotta az első kamarás.

    VálaszTörlés
  2. Ezek a titkok, legendák... így nem találom meg a hegyet, települést, könyvkötőt, kertet, kutyákokat, hacsak valamely kis zöld lényecske...

    VálaszTörlés
  3. Csatlakozom Cauli mesterhez, nekem a Saját Levében
    is egy naagy titokzatos városi legenda.

    VálaszTörlés
  4. Csatlakozom az előttem szólókhoz! Saját Levében is egy városi legenda. Ezért is piszkál bennünket annyira, ki rejtőzhet a titokzatos paradicsom mögött. Az írásai alapján felállított karakter szerintem középkorú férfire vall. Szívesen olvasnám a többiek véleményét is. Az érintett meg kuncoghat a bajsza/ főkötője alatt, milyen zöldségeket találtunk ki róla!

    Egy citrom

    VálaszTörlés
  5. Kedves Watsonom, felhívnám a figyelmet a blogján álldogáló nő biciklire...

    VálaszTörlés
  6. Az megtévesztés is lehet egy nőnemű utazótárs biciklijének a középontba állításával. Végül is paradicsomunk Cillei Ulrik szülőföldjén is járt és ott magába szívhatta a cselszövés ábécéjét!

    Watson citrom

    VálaszTörlés
  7. Én tudom ám, ki rejtőzik a paradicsom mögött...

    Miss Marple

    VálaszTörlés
  8. …a magányosan ácsingózó bicikli (nemét tekintve nőies?) semmire sem nem lehet bizonyíték… (Kényelmi szempontból én is szívesebben használnék váz nélküli kivitelezésűt… Csak hát a férfiúi büszkeségemet sértő, előítéletes, természetes nemi identitásomat megkérdőjelező sandaságoktól való félelem…)
    S.L. nembéli hovatartozását eldöntendő, talán ha a stílusára, szenzibilitására, lényeglátásra összpontosítanátok…

    VálaszTörlés