Harminchetedik hét - vasárnap

Az univerzum festője
Saxon Szász János
legszemélyesebb vallomásai
7 napo
n át

7. nap
Az emberiséget léte kezdete óta foglalkoztatja az őt körülvevő világ megismerése, működésének és felépítésének megértése. A törzsfejlődés véleményem szerint mentálisan az egyedfejlődésben is megismétlődik, ezért minden születendő gyermek értelmi fejlődésének legmeghatározóbb része a szűken és tágan vett Univerzum feltérképezése, megértése. Az Univerzum klasszikus, materiális felfogását – az anyag végtelen láncolatának egységét a térben és időben – durva megközelítésnek éreztem.

A Poliuniverzumhoz filozófiai értelemben a végtelen kiterjedésű „polidimenzionális pont” szemlélődésén keresztül jutottam el. A ceruzával papírra vetett pont ugyanis nagyítóval nézve töredezett felületű síkot alkot. Tovább vittem a gondolatot és feltettem a kérdést: vajon az atomi részecske pontnak tekinthető-e a Földgolyóhoz képest, a Földgolyó a Tejútrendszerhez képest, a Tejútrendszer a galaktika-halmazokból szerveződő beláthatatlan világokhoz képest; vagy egészen közeli példával élve, a petesejt az emberhez képest? Ha igen, akkor a pontot egy sokdimenziós érzetű tüneményként definiálhatnánk, minden dimenzió és dimenzióstruktúra, tér-idő sűrítményeként – mert a pont a különböző léptékű világok lenyomata, a világok világa.

Tehát az általam felfejtett Poli-Univerzum, egyszerre Sok és Egy. Másképpen fogalmazva, az Egynek Sokféle kiterjedése van és a Sokféleség az Egyben összpontosul.

Barangolás a Poliuniverzumban

Háromszög 24

Kör 24

Négyzet 24

4 megjegyzés:

  1. A harminchetedik hét képanyaga a Saxon Szász János által megalkotott és szabadalmaztatott Poliuniverzum játékcsalád elemeiből építkezett. A 24-24 különböző mintázatú háromszöget, kört és négyzetet tartalmazó kollekcióból – annak is az eredeti, kézzel készített és festett makettjeiből – Jani az első nap kiválasztott 6-6 darabot, ezeket véletlenszerűen egymás mellé illesztette, majd lefotózta. A további napokon mindig 3-3 újabb elemet felhasználva alakította ki az adott napi, korábban még soha be nem mutatott kompozíciót.
    A képeket kísérő szövegek a szerző személyes és művészi vallomásai, s ugyancsak első közlések. Az ezen gondolatokat is tartalmazó interjú abban az albumban olvasható, amely a budapesti B55 galériában rendezett, Saxon Poliniverzuma című kiállítás záró rendezvényére jelent meg, 2010. november 11-én.

    VálaszTörlés
  2. Nagyon értelmes dolog lenne egy közös projektet csinálni a képírók és a kyokushin karatésok együttműködésével.

    Ahogy olvasom Saxon fejtegetéseit megtaláltam a pont számunkra hasznos fogalmát. még nem tiszta a kép, de az első lépés megvan!

    Ez idáig hiányzott. A kör és az egyenes jobban értelmezhető és azokat már vizsgálom egy ideje. Főleg azt keresem hogyan állnak összefüggésben a mozgással, a gondolkodással és a világ megértésével. A pont geometriai meghatározása idáig nem segített, nem mentem vele semmire. De egy művészi megközelítés most elindított!

    A kyokushin karate alapjai szerint a harcművészeteket a pont, a kör és az egyenes fogalmaival lehet leírni. Ahogy haladok ebben előre, az válik egyre komolyabbá, hogy ez nem csak a mozgásra igaz. Az edzéselmélettől kezdve az egész harcművészetet és gondolkodást fel lehet fűzni erre a három formára. Annyira, hogy már ki is léphetünk a szűken értelmezett harcművészet fogalmából.

    Masutatsu Oyama a kyo alapítója ennyit fogalmazott meg: "The Martial Arts begin with a point and end in a circle".

    De ez a karate világában akkor -és máig ható- forradalmi kijelentés volt....

    A karatésokat nagyon inspirálná a három forma - vagy nevezzük képnek - a művészi megjelenítése, magyarázata. Lehet a képíróknak meg adna valamit a karate mozgása, az emberi test mozgásában megjelenő kör, pont és egyenes...

    Össze tudunk ebből tenni valamit?

    http://kyokushinblog.blogspot.com/

    VálaszTörlés
  3. Engem az fogott meg ebben a hétben, hogy milyen erősen letisztult szövegeket pendített ide a szerző a tiszta konstrukciók mellé.

    VálaszTörlés
  4. Zsolt, gondolom projektjavaslatod elsősorban Janira vonatkozik; szerintem vegyétek fel a kapcsolatot, valóban jó dolog sülhet ki belőle.

    VálaszTörlés