Tizedik hét - szombat

[Hegynapló]
A hegy egészsége érdekében lelkiismeretesen és szelektíven gyűjtöm a hulladékot. A lerakósziget messze van, autóval kell odamennem, tehát szennyezve védem a környezetet. Vagy ahogy D. mondta kiskorában: környezem a szennyezetet.
Lehet, hogy változtatni kéne a módszeremen és inkább gyalog vinni a szemetet. Minden nap odajárulnék a konténerek elé, kezemben egy-egy összetaposott palackkal, tejfölös dobozzal; olyan lenne, mintha áldoznék a környezetvédelem oltára előtt. „A fogyasztói társadalom kisembere naponta bocsánatot kér a természettől” – vagy valami ilyesmi.
Reggel a természet már barackot nyomott a fejemre, néhány faforgács képében. Míg a gazokkal hadakoztam, egy lelkes Fekete harkály (Dryocopus martius) végzett komoly asztalosmunkát felettem. Körülbelül 25 percig fúrt-faragott, tépte a kérget, szórta a forgácsot.
Ha ez így megy tovább, nem kell favágókat hívnunk az elszáradt fához.

6 megjegyzés:

  1. Nálunk nem gazolás volt ma reggel, hanem lomtalanítás, viszonylag csekély (ám a péntek esti reális várakozásokhoz képest kifejezetten vállalható) eredménnyel. Ez persze nem lenne érdekes, az viszont igen, hogy az első adag padlásimportból származó téli gumi felstószolása közben egy igencsak testes harkálykomára lettünk figyelmesek, aki a terasz előtt, a térkő repedéseiből falatozta jóízűen a hangyákat. Hetyke piros sapkát, s zöld kaftánt viselt; még egy szürke gerle és egy még szürkébb veréb is mögé settenkedett, megcsodálni ünnepi öltözékét. Elolvasván a szombati bejegyzést, utánakerestem, így bizton állíthatom: egy zöld harkály, avagy zöld küllő (Picus viridis) köszönt be az Arnolfini KépíróKörbe, jelezve: ez ma a harkályok napja.

    VálaszTörlés
  2. Ideküldhetnétek légipostával párat azokból a harkályokból, nem bírok a terasz virágládáiban lakó hangyákkal; újabban besunyiskodnak a szobába is. Egy "szakkönyv" szerint ha krétával csíkot húzok a bejárat elé, nem jönnek tovább. Igaz ez?
    Mint természettudományos szakkompetencia, mi a véleményed ezügyben, kedves Saját Levében?
    Állatbarát vegetáriánus lévén mindenképp humánus
    megoldás után vágyakozom....

    VálaszTörlés
  3. Felteszem, a húzott csíknak szódabikarbónából kell állania, ősanyáink mindenre azt ajánlották. És mindenképpen azt a szöveget formázza a csík hogy : HANGYÁKNAK BELÉPNI SZIGORÚAN TILOS!

    A zöld küllő nálunk is megfordul, de ritkán, ha mégis, azonnal beírjuk a madármegfigyelő naplóba, mert pályázunk a "Madárbarát Kert" megtisztelő címre, ha már "Tiszta udvar rendes ház" nem lehetünk.

    VálaszTörlés
  4. :-))) Kiváló! Ha lenne képi hozzászólás, megmutathatnám, hogyan bújik be egy széncinege (Parus major) a Havanna lakótelepen, a Csontváry utcában, a harmadik emeleti ablakom előtt egy ostorlámpába, ahol bizonyára vagy lakik, vagy jó falatokat talál.
    Egy légkalapácsnak is beillő -minden valószínűség szerint harkályféle (Picidae)- dobolása, párkereső hangja is többször hallatszott már ostorlámpák felől (harkály-intervox).

    VálaszTörlés
  5. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés
  6. Köszönöm kipróbálom!
    A nyomózótársak figyelmét pedig felhívnánk
    a konténerbe nyúló férfikézre...
    Sherlock Holmes és Stefan Derrick

    VálaszTörlés