Tizenharmadik hét - csütörtök

[Tel-avivi séták]

Ma azt terveztem, hogy kimegyek a vallásos strandra. A vallásos strandra persze ateisták is beléphetnek, de férfiak és nők csak váltott napokon. A vasárnap, kedd, csütörtök a nőké, hétfő-szerda-péntek a fiúké, Sabbatkor meg rendes zsidó nem strandol.
De az időjárás közbeszólt. Az ég egész nap szürke volt, azt várná az ember, jön egy nagy zuhé és vége, de nem: a levegőben afrikai por ül, s ha jobban megnézed, sárgás árnyalatú a szürkeség. Ez a hamszin. Száraz, tompa forróság, minden lélegzetvétel nehéz, és por rakódik az ember orrára, légcsövére. Súlyosan egészségtelen ilyenkor kimozdulni, gyerekkel különösen. Úgyhogy csak annyi időre merészkedtünk ki, hogy élelmiszerkészleteinket feltöltsük.

Képzeletben azért lessünk be a vallásos strandot eltakaró palánkon! Ma csütörtök van, a nők fürödhetnek. Rögtön elképedünk, hisz a kabinosok ugyanúgy férfiak, mint a férfinapokon: szándékos érdektelenséggel kártyáznak vagy backgammont játszanak, mint mindig. A nők fele egyrészes fürdőruhában van, a másik felük szoknyában és hosszú ujjú blúzban tapicskol a vízben. A férjes asszonyok fején itt is kendő vagy paróka. Úszni persze senki sem úszik, legfeljebb a kisvízben hűsölnek. Egy (ultra)ortodox zsidó egyszerűen nem találkozik az ellenkező nemmel, még véletlenül sem. A zsinagógában el van választva a két nem, a buszon külön ülnek, a vendégségekben elkülönítve esznek, még az esküvőn is a vőlegény a férfiakkal, a menyasszony a nőkkel mulat. Lehet, hogy a kabinosok gojok?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése