Tizenhetedik hét - hétfő


Könyvtári órák


Ismét egykét játék Metastasióból.

1.)


„Óh vajha N a g y g y a i n k elött is tellyesen felkapna már egyszer ez a’ szép N y e l v arra a’ betsületre, és szeretetre, mellyre igen-igen méltó! – Úgy azoknak hazafiúi szívekbe kapaszkodva, mindenkor feszesebben állhatna a’ fergetegben, ha (a’ mitől ójja az Ég!) megint valamelly mostoha változás találná fenyegetni. Írtam Izsán, Komárom mellett, Februarius 28-dikán 1811.”
Döme Károl.

2.)

„Itt lankadttabb lehet a’ színvegyítték: de azért a derék festés: — az indúlatok’ eleven rajzolása az egyenesekben; a’ függőben tartó szövevény az egészben; az édes váratlanság a’ kifejtődésben; — mind ez, itt is mindenkor remek marad. Imitt-amott a’ dalotskákat magam is gömbölyűbbeknek óhajtám, de Himfynek kellett vóna lennem, hogy tellyesedhetnék óhajtásom; Himfyt pedig tsak századok szűlnek egyszer.”

3.)

HORÁTZ.
II. könyv. XIV. Dal.

Háj, életünknek napjai, Posthume,
Minő sebessen múlnak! — Ha jó vagy is,

A’ rántzok, a’ vénség, ’s halál nem
Késnek azért az elérkezéssel;

Nem: bátor három-száz bika’ vérivel
Kérleld naponként a’ pokol Istenét,
Kinek szavát még a’ temérdek
Gérion is Titziussal egygyütt,

Mint elrekesztett foglyai, rettegik
Túl a’ motsáros Stiksz szomorú taván. —
Tudn’illik által kell evezni
Mindenikünknek ezen, kik élünk
[…]

3 megjegyzés:

  1. Ez a XIV. dal, ez nagyon bejött! Ki a fordító? Tippjeim vannak, de nem merem a nyilvánosság elé tárni...

    VálaszTörlés
  2. Kedves Éva, a megfejtést igazán elárulhatom, hiszen a neve szerepel is fentebb: Döme Károly pozsonyi kanonok, költő, műfordító, a Magyar Tudományos Akadémia tiszteletbeli tagja. (lásd Szinnyei József: Magyar írók élete és munkái, http://mek.niif.hu/03600/03630/html/index.htm)

    Az itt - képekben és szövegben idézett - könyve:

    Ismét egy két játék Metastasiusból. Pozsony, 1815. (Akhilles Scirusban, Klelia győzedelme, Niktéti, Atilius Regulus, Zenóbia, Az olimpiai bajban a hív barát; Toldalék: Ovidius keserveiből az I. könyv, Denis Mihály, M. vilt József püspök urhoz, Szabó Dávid urhoz, Horaz II. könyvéből, Virág Benedek úrhoz.)

    VálaszTörlés
  3. Köszönöm. Nem rá gondoltam:

    É

    VálaszTörlés