Tizenötödik hét - szerda

"The mathematician’s patterns, like the painter’s or the poet’s, must be beautiful…It may be very hard to define mathematical beauty, but that is just as true of beauty of any kind – we may not know quite what we mean by a beautiful poem, but that does not prevent us from recognizing one when we read it."

[Egy tétel bebizonyítása / Proving a theorem]

Noha szeretem Hardy itt idézett sorait, most a szépség kérdése a legkevésbé sem foglalkoztat – egyszerűen szeretném bebizonyítani a tételt, s nem érdekel, hogy szép-e a bizonyítás vagy sem… vajon napokba, hetekbe, vagy inkább hónapokba fog-e kerülni ez a bizonyítás...? És egyáltalán, igaz-e a tétel…?

Although I am quite fond of these lines by Hardy, right now I am not the least bit concerned with beauty – I just want to prove my theorem, whether the proof is beautiful or not… will it take days, weeks, or months to write a proof…? Does the theorem even hold…?

5 megjegyzés:

  1. Ez egy olyan tétel, amit te találtál ki és neked is kell bizonyítanod? Nem elég, ha más bizonyítja, hogy nem igaz? Szerintem egyébként, így átnézve a jegyzeteidet, igaz. Ira

    VálaszTörlés
  2. Ira, ...igy atnezve a jegyzeteimet, eleg furcsanak tunik ez az egesz dolog, de hat koszonom a bizalmat :)
    Szilvia

    VálaszTörlés
  3. Bizonyítani tudom hogy Ira speciális matekoktatásban részesült, tehát igaza van hogy igaz!

    VálaszTörlés
  4. Jó, jó, de már péntek éjjel van. És azóta???

    VálaszTörlés
  5. Azt mondja nekem az angyal : "kérdezd csak meg, Paul Klee Pedagógiai vázlatkönyvét ismeri-e."

    Mit lehet ilyenkor tenni? :)

    Megkérdeztem.
    (Bárcsak érteném!...)

    VálaszTörlés