Huszadik hét - szombat

[Az utazás]

Bolha

39 fok. Heti naplóm címe lehetett volna „saját levemben” is, de ne feszítsük túl a húrt.


Tegnap az archívumhoz kellett folyamodnom, ma vadonatúj képeket mutatok – régiségekről.

Az almádi piac egy igen jól sikerült kombináció, testi és szellemi táplálék éppúgy található itt, mint új és régi, vagy új, de réginek maszkírozott haszontalan és használati tárgy.

Rögtön az elején beleszaladunk egy leletbe. Nagyon ritkán veszünk bármit is a bolhán, ez most a kivétel. Az 1939-es kiadású Walt Disney mesekönyv Ferike által utánszínezett példányát körülbelül 15 kiskifli áráért sikerült megkaparintanunk. Az árus szerint a színezés és Ferike lábjegyzetei nélkül nagykifli-kategóriás lenne a könyv, szerintünk így is az.

Évszázados történelem egy négyzetméteren. Diktátorok és eszközeik, lámpás, mellyel hiába keressük a józan észt és belátást, vészcsengő, melynek ébresztő hangját, ha egyáltalán, akkor is csak késve halljuk meg.

Ismét szembesültünk az ifjúkorunkat végigkísérő vizuális és tárgyi világgal, könyvekkel, újságokkal, kurblis korcsolyával, családunk első Orion rádiójával. Becsapós dolog a nosztalgia, sokszor hajlamosak vagyunk ellágyulni olyan dolgokon, melyek annak idején az őrületbe kergettek minket. Ami jó volt bennük akkor, az a vágyakozás utánuk, amikor még nem birtokoltuk őket. Ahogy most ezt a gyönyörű Continental laptopot szeretnénk hazavinni.

3 megjegyzés:

  1. Az utazás a Balaton körül nagyon jó! Ki is adtam volna újra, ha másnak nem jut előbb eszébe! Mindenkinek ajánlom!

    VálaszTörlés
  2. Különösen figyelemre méltó ez a retro stílusú laptop, méltó válasz az ultravékony táblagépek jelentette kihívásra. Multifunkciós, amit jól mutat, hogy A4-es (!) papírt lehet belehelyezni, ugyanebben a méretben valós időben nyomtat, sőt - egy szellemes ultravékony indigólap közbeiktatásával - sokszorosításra is kiváló. A nyomat színe egy egyszerű szalagcserével modulálható. Az akkuja lényegében végtelenített, hálózatfüggetlen, s mínusz 37 fokig megbízhatóan üzemel: sohasem fagy le. Leesésbiztos (sőt, felemelni is alig lehet), és elegáns fekete designja bármilyen irodában hűvös eleganciát kölcsönöz neki és tulajdonosának. Kihagyhatatlan!

    VálaszTörlés
  3. Saját levemben csak annyit szeretnék megjegyezni, hogy az almádi piacon minden szombaton eredeti Tiffany és Gallé tárgyak kaphatók. Nem csak addig amíg a készlet tart, hanem míg Louis Comfort és Émile bírják szuflával!

    VálaszTörlés