Huszonegyedik hét - kedd

[Tér és idő]

Ha kedd, akkor Grado!

Bár régen a Natissa folyó révén a város elérhető volt a tenger felől, strandolni a 10 kilométerre fekvő Gradóig kell utaznunk. A vége felé a lagúnás, védett természeti területen vezet az út. A mocsaras részek jó búvóhelyül szolgáltak a barbárok elől többször menekülő aquileiaknak, akik leginkább Attila seregeinek 452. július 18-i támadására emlékeznek, amely lángba borította a várost. A közben eltelt jó másfél évezred elég volt ahhoz, hogy mindez turisztikailag is kihasználható emlékké szelídüljön: Kiállítással és Verdi Attilájának szabadtéri előadásaival emlékeznek a vészterhes napra! Gradóba, a monarchia korának kedvelt üdülőhelyére annak idején vasúton érkeztek Bécsből az utasok. Aquileiában még láttuk a kikötő közelében a lerakott sínek egy darabját.
Belvárosi csendélet délidőben.

A tenger

A víz nem olyan kék és áttetsző, mint az Adria másik oldalán, de fokozatosan mélyül, a part pedig homokos, így gyerekes családok számára ideális. Mi ugyan egy nagyobb, immár a 26. évét taposó gyermekkel érkeztünk a helyiek által látogatott strandra, ám az önfeledt lubickolás nem maradt el. Sajnos a parton való heverészés nem nekem való: a fedett égbolt, a naptej és az ernyő ellenére a színem estére pecsenyepirosra változott. Maradt Náncsi néni jól bevált receptje: tejfölt a bürkére! Így nem csak Tutajos, én is életben maradtam!
Más is olvas.

A kert I.
Büszkeségünk és gondjaink forrása! Kicsi, de gondozatlan, ellenben gyümölcsöket hozó. Művelésére kevés az idő, a fűnyírás mindig elmarad. A gyümölcsfák úgy megnőttek, hogy teljesen kiszorítják a paradicsom- és paprikatöveket. De ha eljön az ideje, boldogan tömjük magunkba a saját málnát, meggyet, cseresznyét. A rekkenő meleg nagyra nőtt fügefánk termését is érés közeli állapotba hozta.
Fügét mutatva.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése