Huszonegyedik hét - péntek

[Tér és idő]

Aquileia régen
Pénteken nem hagytuk el kiinduló bázisunkat. Azért is vezetett három év után újra erre az utunk, mert feltétlenül meg szerettem volna mutatni a bazilikát a hozzá kapcsolódó keresztelőkápolnával és a már emlegetett mozaikokkal Julinak, aki foglalkozására nézve építész. Nem vet ránk jó fényt, de el kell mondani, hogy kalandozó magyarjaink is megfordultak erre. A helyi hagyományok szerint egy hátrafelé nyilazó honfitársunkat ábrázolja az altemplom híres freskója.
Magyar a falon.

Aquileia ma

Próbáltuk felderíteni a városka kevésbé ismert zugait, bekukkantottunk a kerítések mögé, a Piazza S. Giovannin pedig felfedeztünk egy halárust. Éhes cápaként keringtünk körülötte, majd némi hezitálás után eldöntöttük, saját kezünkbe vesszük enapi főétkezésünk gondját: halált megvető bátorsággal vásároltunk egy, leginkább a pisztránghoz hasonló halféléből. A végső beazonosítás tengeri sügérként egyébként utólag, itthon történt, kedves blogtársunk, „saját levében” július 11-i bejegyzése nyomán. Köszönet érte! Szilveszter bontotta, Juli sütötte, Éva pedig mind megette! Isteni volt egy jó kis salátával, egy kevés krumplival! Na jó, a mosogatást bevállaltam!

Medence a kápolnában
(ez is inkább régen, mint ma).


Itt és most

Élvezetes dolog ez a blogírás, ha macerás is egy kicsit! Köszönet érte a nagy kitalálónak! Nem is hinné az ember, amíg nem próbálta, mennyi agyalással, szöszöléssel, hezitálással jár. Mi fér bele 1500 karakterbe? Milyen kép legyen? Mindenesetre teljesen más szemmel olvasom vissza a nagy elődök írásait most, hogy belülről látom a feladatot!
Pirul a paradicsom.

2 megjegyzés:

  1. Most én kérek tanácsot: egyenként, golyónként szeded le a koktélparadicsomot, vagy megvárod míg piros lesz az egész fürt? Beismerem, hogy egyet már leloptam róla, de nem tudom szabályosan jártam-e el?
    (Holnap halnap: cukkínis nyelvhalat készítek, majd megkrónikázom!)

    VálaszTörlés
  2. A koktélaradicsommal idén próbálkozunk először. Bevallom, egyenként szedtük le az érett szemeket. Biztosan szép a fürtös tálalás, de nem hiszem, hogy maradandó károsodást okoznánk a szemek lecsipegetésével.
    Várjuk a cukkinis nyelvhalat!

    VálaszTörlés