Harminckettedik hét - szerda


A filmtörténet egyik leghíresebb standfotó-sorozatát a világ egyik leghíresebb fotósa készítette: Weegee-t Stanley Kubrick hívta meg a Dr. Strangelove felvételeire. A New York-i bűntények meghaladhatatlan dokumentátora a forgatás helyszínén valóban kivételes eseményeket rögzíthetett, többek között egy minden képzeletet felülmúlóan intenzív és költséges tortacsatát, amely végül kimaradt a filmből. Így a fényképek ma már a lezajlott jelenetektől függetlenül, tulajdonképpen a filmkockák helyett léteznek. Az önfeledt háborúzás mellett van még egy képe Weegee-nek, amelyen Kubrick egy létrán állva, felülnézetből próbálja beállítani az ágyon heverészve telefonáló, lenge öltözetű hölgy megfelelő képkivágását. Bizarr kép, különösen éles rajta a kontraszt a rendező sötét öltönye és a színésznő illúziórombolóan koszos, meztelen talpa között.


A standfotósnak minden kép előtt el kell döntenie, mennyire hagyja meg a nézőnek az illúzió lehetőségét. Laurence Olivier és Peter Ustinov tógában cigarettázik a Spartacus forgatásán – ez a kedvencem. Közöttük ott áll, mint egy igazi római: szegény Tony Curtis. 1971-ben – amikor életem legjobb képe készült – épp a Minden lében két kanál-t forgatta, Weegee akkor már három éve nem élt. Ha a huszadik századot egy későnszületettnek nagyon röviden kellene összefoglalnom, biztos a Dr. Strangelove-ra gondolnék. Meg talán arra is, hogy Tony Curtis szülei meg Weegee maga, eredetileg egyaránt Ferenc József alattvalói voltak.

1 megjegyzés:

  1. Most, hogy így el"mélyi"ltünk a standfotókban, nem tudom megállni, hogy ne hívjam fel a figyelmet Jeff Bridges fotóalbumára, amelybe betekintés nyerhető az alábbi linken:http://www.rp-online.de/kultur/mehr_kultur/Jeff-Bridges-Blick-hinter-die-Filmkulissen_bid_58326.html
    A tavaly óta Oscar díjas remek színész jó ideje panoráma fényképezőgéppel dokumentálja a forgatásait. Annak ellenére, vagy talán épp azért, mert hozzáállása mindenféle kompozíciós szabályt hatályon kívül helyez, a képei rendkivüli módon transzportálják a filmezés atmoszféráját.

    VálaszTörlés