Negyvenkilencedik hét - hétfő


Nemezelés lépésről lépésre...

...avagy, hogyan álljunk neki
szőrszálat hasogatni
egy fárasztó nap után...

Kedves Olvasó, egyhetes ingyenes online nemezkészítő tanfolyamomon ellesheted az alapfogásokat és az egyszerűbb fortélyokat. Csak itt, csak most, az Arnolfini Archívum oldalain. Kihagyhatatlan ajánlat...

Nemezelni jó. Akár irodában koptatod a széked, akár autót vezetsz, akár műfogsorokat csiszolsz egész álló nap, garantáltan kiváló kikapcsolódást nyújthat nap végén egy kis szőrkuszálgatás. Mert a nemez nem más, mint összegabalyított szőrszálak sokasága. Nem bonyolult folyamat, könnyedén megtanulható, na persze némi türelem nem hátrány.

A mai napon megosztom veled a nemezelés első és egyben elkerülhetetlen lépését, a hozzávalók beszerzését, illetve előkészítését.

Hozzávalók
  • 1-2 liter meleg víz (amit még a kezünk elbír másodfokú égési sérülések nélkül)
  • 125 gramm szappan (legjobb a ba.., de bármilyen más megfelel)
  • 1 darab konyharuha, amolyan ócskább darab...
  • Gondolomnyi gyapjú, ízlés szerinti színekben

Előkészítés
Veszünk egy bárányt. Ha durvább és erősebb nemeztárgyra vágyunk, rackát, vagy cigáját, ha finomabb, puhább nemezt szeretnénk készíteni, merinói juhocskát vegyünk! Hizlaljuk fel, etessük, itassuk, sétáltassuk. Fontos, hogy minél több időt töltsön a szabad levegőn, és legyen lehetősége friss, harmatos füvet legelésznie. Ha nem zargatjuk, hamarosan szép nagy bundát növeszt, amit évente egyszer, legfeljebb kétszer lenyírhatunk. Az én báránykám nagyon szép példány, és önnyíró, igaz elég sokáig tartott erre és a szobatisztaságra ránevelni.


Mosás, kártolás
A lenyírt bundát válogassuk át, majd áztassuk egy éjszakán keresztül, s enyhe mosószerrel mossuk ki. Végül kártoltassuk meg, hogy a szálak egy irányba álljanak. Kézi kártolóval – ami úgy néz ki, mint két kutyafésű – ezt magunk is megtehetjük, de ehhez az egész családra és úgy egy hétre lesz szükségünk... A kártolt gyapjút meg is festhetjük növényi festékekkel, például dió, vagy vegyi festékkel, azaz valamilyen erre alkalmas savas színezékkel. (Panellakók! Gyapjú készen is vásárolható...)

A gyapjú tehát készen áll. Az 1-2 liter meleg vizet egy tálba öntjük, a szappant egy tálkára helyezzük. A konyharuhát a víz és a szappan mellé tesszük. Folyt. köv.

2 megjegyzés:

  1. Örömmel jelenthetem, hogy e nappal - Hurth Edina 27. heti ihletett munkálkodását figyelembe véve, amely egyebek mellett Salamon, a süket spenót életre gyúrásában csúcsosodott ki - a nemezmesterek szakmailag erős fölénybe kerültek a KépíróKörben! Vivát!

    VálaszTörlés
  2. Ilyen helyes barikát én még nem is láttam! De mit keres a kezében az a csúnya vágószerszám? Csak nem öncsonkításra készül?!

    VálaszTörlés