Huszonkettedik hét - csütörtök

[21 ajtó]

10. Patyolat

Lemegy ma még egyáltalán valaki a Patyolatba? Én igen! Szerintem az ország legutolsó Patyolata működik rendíthetetlenül a Városház és a Vármegye utca sarkán, mintha 1967-ben megállt volna az idő. A helyiség NDK turmixgép színű (igen, a kivehető ajtósra gondolok), törtfehér-narancs díszítése, a bent izzadva vasaló kortalan asszonyok monoton mozdulatai, az ajtóból áradó mosott ruha enyhén savanykás szaga évtizedekkel röpít vissza.

11. Fakockák

Apukámmal – nagyon hiányzik – rengeteget járkáltunk kislány koromban a Belvárosba vasárnap délutánonként, amikorra a családi levegő általában már eléggé beszívhatatlanná vált. Egyik kedvenc szórakozásunk a Mézes Mackó volt, ahol én mindig Imbiszt ettem (ma se tudom, mi is az az Imbisz), ő meg tormás sonkatekercset. Gyümölcsturmixot ittunk hozzá. De az igazi izgalom az volt, amikor a fakockás átjáróházon átosontunk a Petőfi Sándor utcából a Városház utcába, a dupla belső kerten keresztül. Aki még látni akarja Budapest utolsó (tudtommal több mint százéves) fakockákkal kirakott átjáróházát, ne késlekedjen. A napjai meg vannak számlálva.

12. Portálok
Az ajtó-kapu témába erősen kívánkozik az elhagyott üzletportálok ügye. Ügy, mert az azért egészen elképesztő, hogy a Puskin mozitól a Kossuth Lajos utcán, majd a Városház utcán az ominózus Patyolatig sétálva nyolc üres bolt – többnyire rettenetesen elhanyagolt állapotban lévő – vaksi ablakszemét számoltam meg. Szégyen, hogy az ország kirakatának számító, turisták százezrei által látogatott utcaszakasz így néz ki. S ahelyett, hogy a feltételeken alakítva ismét működő boltokká válhatnának, a Belváros inkább „Fogadj örökbe egy üres kirakatot” mozgalmat indít...

6 megjegyzés:

  1. Imbisz = Imbiss = a német ember uzsonnája, szóval tág fogalom. Olyan, mintha egy étlapon fogásként szerepelne: "ebéd céklával".

    VálaszTörlés
  2. "Kis adagonként megformázott, aszpikos hidegkonyhai készítmény." Aszpikos imbisz sonkával, Aszpikos imbisz füstölt nyelvvel, Aszpikos imbisz szalámival, tormával 380.-Ft/db :-)

    VálaszTörlés
  3. A portálok fotóiról és a bejegyzésről jutott eszembe, nemrég találtam ezt a blogot:
    "lakatlan épületek"

    VálaszTörlés
  4. Az NDK-ban voltak "imbiszek". Amolyan utcai kolbászos, kávés bódék. Talán a Berlin fölött az égben is van ilyen.

    VálaszTörlés
  5. Terminus technicus: Imbissbude. Alapvetö gasztronómiai műintézet minden jobb német ipartelepen. Standard repertoár: Currywurst (kóbász) és Pommes (a pommes frites-ből, fonetikusan ejtve - "pomesz" - zene füleimnek ;-))

    VálaszTörlés