Huszonnegyedik hét - kedd


Feltalálók és porcelánok


Már tudom: Nicolas-Jacques Conté találta fel a modern grafitceruzát, és állítólag bármit fel tudott találni; nagyon büszke volt rá a felesége, és azóta is nagyon büszkék rá a franciák. Negyven évesen, váratlanul halt meg, 1805-ben. Grafittal persze már korábban is rajzoltak, Friedrich Staedtler (1662) találmánya révén.


Egyszer valami elégett szemétben egy pici, legfeljebb 5 centis, megpörkölődött, tojásokkal teli talicskát toló porcelán nyuszit találtam. Ez így eléggé szürreális. Sokáig megvolt, ’56-57-ben költöztünk Budapestre, ott már nem. Húsz évesen kezdtem porcelánt javítani. A technikáját fokozatosan kitaláltam magamnak: amikor megjelentek nálunk az első szakkönyvek, már nem sok újdonságot találtam bennük. Annál több ragyogó ragasztót, porcelánpótláshoz használható anyagot később, amikor – több megtagadott útlevélkérelem után – először sikerült eljutnom Párizsba.



1 megjegyzés:

  1. Hogyan is jönnek ide ezek a kis porcelánfigurák?-kérdezi az ember, aztán ránéz megint és megint. Aztán rájön, hogy ebben a zseniális
    Mózes-agyban nagyszabású dolgok fortyognak.

    VálaszTörlés