Harmincharmadik hét - szerda


[
Saját kert]

Igen, ez is a cipész cipője eset. A saját kertemre mostanában csak lopott félórák jutnak. Amikor Miki alszik, vagy a lányok és Józsi vállalják, hogy szórakoztatják, amíg én kihúzom az elszáradt paradicsomtöveket; visszametszem a málnát; kiviszem a komposztot; eldugdosom az utolsó tulipánhagymákat; összegereblyézem a cefreszagot árasztó ringlótömeget; felkapkodom a lepotyogott diót; karót verek a szétomló őszirózsák és krizantémok mellé. Vagy csak élvezem a föld szagát, az őszi színeket és a csendet. Mert a kertbe ritkán tartanak velem, a kertészkedés az én kiváltságom.

A kert az én privátszférám, tető nélküli dolgozószobám. Magamra zárom a kertet és végre végiggondolhatom a gondolataimat, számba vehetem a tennivalóimat, s miközben teszek-veszek, kipihenem magam. Végül persze valaki utánam jön és megkeres, mert nem értik, ahogy annak idején én sem értettem mamámat, hogy a „kimegyek egy percre a kertbe” hogyan tarthat órákig.

Kertem sok kisebb önálló karakterű kertegységből áll, mert nem tudok lemondani az ezerféle lehetőségről pusztán egy átfogó koncepció kedvéért. Így van gyümölcsös (fák közé feszített ruhaszárító kötéllel), vetemény, komposztáló, málnás és mediterrán fűszerkert. Vadonszerű sarok, ahol az árnyékliliomokkal és páfránnyal körülvett öreg szilvafát beborítja a borostyán és a vadszőlő. Királyi méretű diófa, lombsátra alatt hintával és homokozóval, sőt gyep, amin akár focizni is lehet. Az előkertben pedig megvan gyerekkori paradicsomkertem, anyai nagymamám kertjének esszenciája: a fenyő, puszpáng és rózsaillatból sodort emlékkert.

3 megjegyzés:

  1. Ezek a kislányok ismerősek valahonnan...
    Te mit teszel, hogy ebből az ecetszömörcéből
    (ugye így hívják ezt az impozáns fát ott a lányok fölött?) ne legyen egész erdő a kertben?
    A föld alatt szétcsápol,hogy hirtelen kibukkanjon egy vártlan helyen és fává kezdjen nőni.

    VálaszTörlés
  2. A mi kertünkkel is így áll a helyzet, de azért nagyon szeretjük. Még ecetfánk is van. Egyenlőre hagyjuk terjeszkedni. Ilyenkor ősszel a legszebb a színesedő levelekkel.

    VálaszTörlés
  3. Csak már megnőttek. Márti és Klári.
    Sajnos az elején kellett volna kordában tartani az ecetszömörcét, valahogy úgy mint a bambuszt szokták, földbe süllyesztett szegéllyel. Mindenhol felüti a fejét, hat-hét méterrel távolabb is. Ha már növekednek kihúzom, a gyepen lenyírom. És igyekszem nem elképzelni mi lenne a kertből, hacsak pár hónapra magára maradna...Csak hát mint Éva írta: olyan hihetetlen szép színeket produkál ősszel, télen meg a bíborszínű torzsáival kivirít a hóból, szóval mindent megbocsát neki az ember.

    VálaszTörlés