Negyvenkilencedik hét - péntek


Üregesedés


Ma az üreges tárgyakról tanulunk. A tegnapi gyűjtögetős témához éppen passzol, mert nem árt, ha az összegyűjtött kincseket van miben tárolnunk. Üreges alatt értek minden olyan tárgyat, amibe pakolhatunk, amit felhúzhatunk a fejünkre, kezünkre, bármire, vagy amit kitömhetünk, betömhetünk, kifordíthatunk, belebújhatunk.

Nem árt ismernünk azonban a nemez korlátait. Bár vannak vidékek, ahol nemezből készül a hajlék is, de akadnak bizonyos tárgyak, melyeket nem érdemes megnemezelnünk. Ilyen a személygépkocsi takaró, az akkumulátor tartó, a repülőgép kasztni és a fogorvosi szék huzatja. Ezekkel senki ne próbálkozzon! Nem praktikus és személyi sérüléshez vezethet.

Olyan üreges tárgyat se nemezeljünk, ami később a szekrény mélyén végzi, mert az eldugott, használaton kívüli nemez könnyen halálos ellenségének, a molynak eshet áldozatul. Ennyi biztonsági előírás után csapjunk az üregek közé.

Üreges tárgyat sablonra nemezelünk. Pontosabban sablon köré. Ha történetesen egy pénztárcára vágyunk, mert gyűjtögetésünk célja a pénz, akkor a tárca kiterített körvonalát rajzoljuk körbe egy kartonpapírra. Egyszerű formát válasszunk, egyszerű nyílással. Én egy piskótaformát rajzoltam, azt félbehajtva kaptam meg végül a tárca formáját. Ne felejtsük el felnagyítani 30 százalékkal!

A kivágott sablon egyik felére jöhet a 2-3 réteg gyapjú, szappanos víz, simogatás, majd megfordítva, és a másik felén a széleket visszahajtva kiegészítjük szintén 2-3 réteg gyapjúval. Simogassuk, dörzsöljük egyre erőteljesebben. Ha összeállt, kivágjuk (én az egyik oldalon, középen keresztben vágtam ki), kivesszük a sablont és begyúrjuk… Végül gombot, akasztót varrunk rá, elkerülendő a pénz kiszóródását.

Jó üregesedést!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése